Vierkant

Bereken vierkant m

m

Rond

Bereken rond m

Driehoek

Bereken driehoek m

m

Graszoden kopen

Graszoden kopen is de snelste manier om uw tuin van een egaal, groen en gezond gazon te voorzien. Inclusief het egaliseren van de grond, zijn graszoden meestal binnen een dag te leggen, of in ieder geval binnen een weekend. Vanaf dat moment geniet u van een fris, groen uitzicht, al kunt u de eerste weken beter niet te veel op het gras lopen zodat de zoden kans krijgen te wortelen.

Wanneer u gras zaait, kijkt u de eerste weken tegen een kale zandvlakte aan en duurt het zeker zes tot acht weken voor u op uw grasmat kunt lopen. Is het zaaien niet egaal genoeg gedaan, of zijn vogels met een deel van het zaad aan de haal gegaan, dan heeft u bovendien een grasmat met kale plekken. Graszoden kopen is de snelste en makkelijkste weg naar een mooie grasmat: een professionele kweker heeft het lastigste werk dan al voor u gedaan.

Wanneer kunt u het beste graszoden kopen?

Veel mensen denken onterecht dat je graszoden allen maar in het voorjaar kunt kopen en leggen. Dat is niet waar. De enige weken die ongeschikt zijn om graszoden te kopen, zijn de weken dat er vorst in de grond zit. Dan kunnen de graszoden niet wortelen. Besluit u in een zachte winter om in januari of februari graszoden te kopen en gaat het enkele dagen na de aanleg vriezen? Dat is geen probleem. De groei van het gras stopt tijdelijk, en zodra het weer warmer wordt, gaat de grasmat verder met wortelen.

In alle seizoenen is het van groot belang dat de pas gelegde graszoden veel water krijgen. Dat betekent dat u de eerste weken bijna dagelijks moet sproeien. Op warme, droge zomerse dagen sproeit u zelfs het beste drie keer per dag een half uurtje: 's ochtends, 's middags en 's avonds een half uurtje. Midden op de dag sproeien is geen enkel probleem: het gras kan daardoor niet verbranden.

Graszoden kopen: een checklist

Bent u van plan om graszoden te kopen? Denk dan in ieder geval aan het volgende:

  1. Bereken hoeveel vierkante meter u nodig heeft door de lengte van de tuin in meters te vermenigvuldigen met de breedte. Tel hier 10 % snijverlies bij op om te voorkomen dat u net een klein stukje zoden te kort komt.
  2. Kies de juiste grassoort. Niet alle grassoorten zijn bijvoorbeeld geschikt om intensief belopen te worden. Weren Graszoden verkoopt speelgras. Dat is een mengsel van roodzwenk, veldbeemd en Engels raaigras. Dit mengsel is niet alleen bijzonder geschikt om op te lopen en te spelen, maar kan ook prima dienst doen als siergazon.
  3. Zorg voor u de graszoden ophaalt of laat leveren dat de ondergrond gereed is gemaakt: eerst omgespit, bemest en onkruidvrij gemaakt. Vervolgens geëgaliseerd, en met een tuinwals of plank stevig aangedrukt.
  4. Vlak voor de graszoden gelegd worden, dient u het bovenste laagje grond van ongeveer een centimeter los te harken. Zorg er voor dat de grond vochtig is, maar niet nat. Strooi tenslotte een laagje speciale graszodenmest. Dit zorgt er voor dat de wortels zich beter ontwikkelen en dat uw graszoden zich sneller hechten aan de ondergrond. Bij Weren Graszoden koopt u deze mest voor € 16,50 per emmer van 5 kilo. Dit is voldoende voor een gazon van 100 m2.

Bekijk voor u graszoden gaat kopen ook even de informatie over het onderhoud van uw graszoden op onze site. Zo geniet u jarenlang van een groen, onkruidvrij gazon.