Vierkant

Bereken vierkant m

m

Rond

Bereken rond m

Driehoek

Bereken driehoek m

m

Mijn slideshow

Weren graszoden foto tractor op prachtige grasmat

Graszoden aanleggen

Wilt u graszoden aanleggen in uw tuin? Weren Graszoden beschrijft dit graag in kleine stappen voor u. Zodoende legt u altijd een prachtige grasmat aan. Voor het kopen van uw nieuwe graszoden, kunt u contact met ons opnemen. Een prijsindicatie verkrijgt u door middel van onze handige tool: prijs berekenen.

Stapsgewijs graszoden aanleggen

Graszoden bestaan uit levend materiaal en vragen daarom een goede verzorging. In opgerolde toestand blijven de graszoden 24 uur in goede conditie. Na twee dagen begint het opgerolde gras af te sterven en is het niet meer geschikt om een gazon van te maken. Leg de grasrollen niet in de zon of dek deze af. Dit is namelijk belangrijk om uitdroging te voorkomen. Is bij warm weer dezelfde dag het verwerken van de graszoden niet mogelijk? Dan is uitrollen en met water besproeien noodzakelijk.

Stap 1: spitten en bodemverbeteraar aanbrengen

U begint met de grond te spitten. Bij vernieuwing/vervanging van het gazon dienen de oude zoden goed ondergespit te worden, bij voorkeur zelfs afgestoken en afgevoerd. Spit de grond ongeveer 25 tot 30 cm diep om. Bij een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond eerst ongeveer 50 cm diep los te maken. U kunt de voedingstoestand van de bodem, alsmede de structuur van de grond, vervolgens verbeteren met Composana aanplantingsgrond. Dit zijn zakken van 70 liter, goed voor de aanleg van 10 m² per zak. Composana is bij ons te koop voor € 12,95 per stuk. De bemesting moet tot slot goed door de bovenste 5 cm van de losgemaakte grond worden gemengd om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Voor passend advies omtrent de juiste bemesting voor uw tuin zijn we u graag van dienst. Hiervoor verzoeken wij u om contact op te nemen.

Stap 2: egaliseren voor het aanleggen van graszoden

Voor het aanleggen van de graszoden moet de ondergrond voldoende vast, volkomen egaal én vlak zijn. Werken in natte grond is schadelijk. Wacht dus tot de grond voldoende droog is. Bij voorkeur door voetje voor voetje aanlopen (snelste en beste manier), maar ook door rollen wordt de ondergrond vastgedrukt. Een goed aangedrukte grond is de basis voor een mooi gazon. Doet u dit niet? Dan zakt de grond bij regenval in, wat later een onregelmatig gazon zou geven. Daarna kan het met een hark geëgaliseerd worden. Het beste resultaat krijgt u door met een plank de grond te schaven: dit wordt afrijen genoemd. Afrijen voorkomt putten, bulten en een slechte, oneffen maaihoogte. Na het afrijen licht losharken. Loop zo min mogelijk op het oppervlak. Na de bovengenoemde werkzaamheden kunnen de graszoden uitgerold worden.

Opmerking: gebruik voor het egaliseren en aanlopen nooit een trilplaat. Met een trilplaat wordt de bodem volkomen dichtgemaakt en zullen de zoden niet vastgroeien.

Stap 3: strooien van mest en kalk op aangelegde grasmat

Het is belangrijk om op de vlakke ondergrond graszodenmest te strooien. Dit zorgt voor de stimulatie van de wortels, zodat deze sneller aangroeien. Naast graszoden verkopen wij speciaal door ons samengesteld graszodenmest. Met één emmer van vijf kilo kunt u al voor ongeveer 80m² bemesten.

Verder is het heel belangrijk om korrelkalk te strooien. Dit kan tegelijkertijd gestrooid worden met graszodenmest. Korrelkalk zorgt voor een goede PH waarde in de grond, dit helpt mee aan de verbetering van de grondstructuur. Hierdoor is er minder kans op mos in het gazon (tip: strooi ieder najaar kalk op het gazon). Als deze gestrooid zijn, kunt u de bemesting en de korrelkalk lichtjes inharken. Één emmer van vijf kilo is hierbij goed voor 25m²

Opmerking: graszodenmest en korrelkalk zijn bij ons te bestellen.

Stap 4: graszoden uitrollen

Tijdens bewerkingen mag de grond wel vochtig zijn, maar niet te nat. Op een dichtgesmeerde grond zullen de zoden moeilijk aanslaan. Wacht dus tot de grond voldoende opgedroogd is. Rol de zoden zo snel mogelijk na ontvangst uit. Dit betekent dat de graszoden strak naast tegen elkaar komen te liggen zonder naden. Werk heen en weer met het uitrollen van de graszoden. Vul de zijkanten aan met grond om uitdroging van de randen te voorkomen. Gras kunt u in de zon direct water geven. Dit is belangrijk om verbranding te voorkomen

Stap 5: aanrollen en groeien

Stevig aanrollen met een gazonrol of aankloppen is belangrijk om goed contact met de ondergrond te krijgen. Na het aandrukken dient u de graszoden goed nat te maken. U dient regelmatig genoeg water te geven, zolang de graszoden nog niet vastgegroeid zijn. Zet de graszoden niet onder water; dan verstikt het. De eerste paar weken 2 à 3 keer per dag sproeien bij droog warm weer. Het gras heeft dit vooral nodig in de felle zon.

Stap 6: maai uw gras

Drie tot vijf weken na het uitrollen zijn de graszoden goed vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan minder groot. Vanaf nu is het bij droogte gebruikelijk om één keer per week in de avond goed te sproeien. Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel gemaaid moeten worden. Meestal is dat al na 5-8 dagen. De maaimachine moet scherp en op de juiste maaihoogte afgesteld zijn. Speelgazons worden gemaaid op 2,5 à 3 cm maai hoogte. Maai altijd met een opvangbak.

Stap 7: geniet van uw nieuwe gazon

De eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. Loop de eerste weken daarom zo weinig mogelijk op het gazon. De graszoden moeten namelijk eerst stevig op de ondergrond vastgegroeid zijn. Hierna kunt u genieten van een prachtig nieuw gazon.

Graszoden aanleggen door dé specialist

Komt u er toch niet uit? Koop uw graszoden bij Weren Graszoden en laat de aanleg over aan onze specialisten. Voor het aanvragen van een offerte, verzoeken wij u om contact met ons op te nemen. Om alvast kennis te maken met onze expertise, kunt u terecht op Facebook of een kijkje nemen onder referenties.