Vierkant

Bereken vierkant m

m

Rond

Bereken rond m

Driehoek

Bereken driehoek m

m

Graszoden leggen: in 7 stappen een nieuw gazon

Als gespecialiseerde kwekerij in graszoden helpen wij u graag. Een compleet nieuw gazon leggen hoeft niet moeilijk te zijn. Wij geven u advies en tips over hoe u de graszoden kunt leggen. Indien u er niet uitkomt dan is er ook de optie om het leggen van de graszoden uit te besteden. Wij werken samen met een kwalitatieve externe partij die gespecialiseerd is in het leggen van gelegde graszoden.

Graszoden leggen, wanneer kunt u dit het beste doen?

Graszoden kunt u het hele jaar door aanleggen, mits de ondergrond niet bevroren is. In de praktijk zijn januari en februari daarom vaak minder geschikt, maar in een zachte winter kunt u ook in deze maanden graszoden aanleggen. Wanneer het kort na het aanleggen van de grasmat gaat vriezen, zullen de graszoden niet afsterven. Zodra het weer warmer wordt, zullen de graszoden verder wortelen.

Behandeling van grasrol

Graszoden moet u zien als levend materiaal. Een opgerolde graszoden blijft ongeveer 24 uur in goede conditie (met kouder weer blijft deze langer in goede conditie) en na twee dagen begint deze af te sterven. Wanneer deze is begonnen met afsterven is deze niet meer bruikbaar om er een gazon van te maken. Daarom vragen graszoden om een goede verzorging, dus willen we u het advies geven om niet de grasrollen in de zon te leggen. Dek de grasrollen af om uitdroging te voorkomen. Ook is het belangrijk om niet in extreme grondcondities de graszoden te leggen, oftewel niet in uitgedroogde of bevroren grond. Mocht het direct leggen van de graszoden niet mogelijk zijn, dan is uitrollen en met water besproeien noodzakelijk. Volg verder ons stappenplan hieronder en behaal in 7 stappen uw droom gazon!

Mooie goodkope graszoden

Stappenplan voor gras of grasmatten leggen

Stap 1: grond spitten

U begint met de grond te spitten indien deze ongelijk ligt, sterk verdicht is en/of als er te veel onkruid groeit. Tevens kunt u de voedingstoestand van de grond verhogen door Composana verbeteringsgrond in de bovenste 5 cm te verwerken. Dit zit in zakken van 70 liter verpakt en is bij ons verkrijgbaar. Ons advies is om per 10 m² één zak te verdelen over de grond. Voor een optimaal resultaat dient u de graszoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen, welke voldoende vocht en voedingsstoffen bevat.

Stap 2: ondergrond vlak maken

Voor het aanleggen van graszoden moet de ondergrond volkomen aangedrukt en vlak zijn. Gebruik een hark of een plank om de grond gelijkmatig te maken en druk deze vervolgens goed aan, bijvoorbeeld door eroverheen te lopen. Zodra de zoden zijn gelegd, is het belangrijk dat ze niet meer verschuiven. Dit voorkomt putten en bulten in uw gazon, die moeilijk te maaien zijn. Na het aandrukken moet u de bovenste grondlaag ongeveer 1 centimeter los harken. Tijdens alle bewerkingen mag de grond wel vochtig zijn, maar niet nat. Op een te natte grond zal het gras moeilijk aanslaan. Wacht daarom totdat de grond voldoende droog is.

Stap 3: grondbewerking met graszodenmest en korrelkalk

Na de grondbewerking is een bemesting met graszodenmest nodig, aangezien dit zorgt voor een betere aangroei van de graszoden. Zodra de ondergrond volledig vlak ligt, verdeel je de graszodenmest gelijkmatig over de grond, met een hoeveelheid van 5 kg per 80 m². Deze zijn bij ons verkrijgbaar.

Strooi daarna 5 kg korrelkalk per 25 m2 over de grond. Dit is beter voor de grond om verzuring tegen te gaan, zodat mos minder kans heeft om te groeien en het nieuwe gras voedingsstoffen beter op kan nemen. Deze korrelkalk is bij ons verkrijgbaar.

Stap 4: uitrollen van graszoden

Voor het uitrollen van de graszoden is het belangrijk dat de grond enigszins vochtig is. Hier kunt u bijvoorbeeld een tuinsproeier voor gebruiken. Het is het beste om hier minstens twee dagen van te voren mee te beginnen, maar maak de grond niet te nat. Rol de graszoden zo uit dat ze strak tegen elkaar aan liggen en werk hierbij op en neer, vergelijkbaar met het leggen van laminaat.

Stap 5: aanrollen van graszoden

Na het leggen van de graszoden is stevig aanrollen noodzakelijk. Geef nu voldoende water, zodat de Graszoden beter contact maken met de grond en de grasmaten dichter tegen elkaar komen te liggen. Houd de eerste paar weken de vochttoestand in de gaten. Bij droog of warm weer regelmatig water geven om uitdrogen te voorkomen. Zowel in de ochtend, middag als avond een half uur per keer sproeien. Geef in de eerste vijf weken na het leggen van de graszoden in geen geval kunstmest. Goed water geven kunt u ook in de zon doen, hierdoor verbrandt het gazon niet.

Stap 6: grasmaaien

Twee à drie weken na het uitrollen zijn de graszoden stevig vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu veel minder groot. Om de graszoden aan te moedigen dieper te wortelen, wordt de hoeveelheid water die wordt gegeven beperkt. Afhankelijk van het seizoen moet er vrij snel na het leggen van de graszoden gemaaid worden, meestal al binnen één week. Het is belangrijk dat de maaimachine scherp is en is afgesteld op de juiste maaihoogte, die ongeveer 2,5 tot 3 cm bedraagt.

Stap 7: nabehandeling graszoden leggen

In de eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. Het is nog niet geschikt om op te lopen of te spelen, aangezien de graszoden eerst stevig met de ondergrond moeten vergroeien. Om het gras gezond te laten groeien, is regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen essentieel. Let echter op voor het verbranden van het gras: gebruik nooit meer dan 1-2 kg stikstofmeststof per 100 m². Er zijn ook speciale gazonmeststoffen in de handel die minder problemen en risico's geven. Zorg ervoor dat meststoffen direct na het strooien goed in de graszoden worden gesproeid, of strooi de kunstmest net voor een regenbui uit.

Bestel uw graszoden voor een scherpe prijs

Bent u overtuigd? Bestel dan uw graszoden bij Weren Graszoden. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar: 0492-322773. Weren Graszoden: graszoden leggen op een vakkundige én transparante wijze.